Pozadinsko osvetljenje se obično dobija zahvaljujući centralnom visećem osvetljenju koje je obično predstavljeno u vidu nekog visećeg lustera i samim tim jako često zna da proizvede probleme jer stvara blag i jednoličan efekat. Međutim, ako pojačate vaša ostala svetljenja u određenom prostoru, tako što ćete da koristite još neke druge, pomoćne vrste rasvete, vrlo je verovatno da ćete dobiti fenomenalnu šemu osvetljenja u toj istoj prostoriji.

 

Kao što je već pomenuto, pozadinsko osvetljenje će najbolje da izgleda ako pomešate osvetljenje koje treba da da akcenat i ostala osvetljenja koja se nalaze u prostoriji. Osvetljenje koje daje akcenat ima izmeđuostalog zadatak da doda teksturu i nijansu osvetljenju koje to nema, tako što će da doda “dubinu” i nijansu koristeći različite tipove senki. Pozadinsko osvetljenje koje ima svrhu akcentovanja uglavnom se sastoji od mešavine raznih vrsta sijalica, LED traka, plafonskih i podskih sijalica kao i od stonih lampi. Kad su u pitanju stone lampe, za dobar efekat pozadinskog osvetljenja, koristite neprozirne boje abažura koje usmeravaju svetlost na dole i ne dozvoljavaju njegovo rasipanje po prostoriji. LED trake su odlične za osvetljavanje različitih oblasti u određenom prostoru. Uvek se odlučite koji deo nameštaja želite da istaknete, tj. da li će to, na primer, biti ogledalo ili slika. I jedno i drugo nikako nije preporučljivo, jer na taj način možete da stvorite utisak preosvetljenosti.

 

U nastavku objavljujemo nekoliko korisnih saveta kako bi vaše pozadinsko osvetljenje izgledalo savršeno:

 

Knjige: Okačite osvetljenje na donju stranu police na kojoj knjige stoje ili ugradite u plafon sijalice tik iznad police.

Slike: Malo je nezgodno osvetliti slike na dobar način. Ako je pozadinsko osvetljenje iza stakla, imaćete problem odsjaja. Da biste izbegli neželjenu refleksiju, koristite sijalice koje su smeštene u kugle koje mogu lako da se okreću. Postavite ih na plafon i fokusirajte svetlo na centralni deo slike.

Biljke: Za veće biljke, uvek koristite ugradne podne ili plafonske sijalice. Na taj način će pozadinsko osvetljenje da se odbije o plafon ili pod i da stvori neobične senke na zidovima.

 

Ako vam treba adekvatno pozadinsko osvetljenje, onda ste na pravom mestu.  Pogledajte našu ponudu i posetite nas još danas. Mi smo tu za vas od 8:30 do 16:30h, svim danima sem nedelje.