LAMPE

Dobro odabrane i postavljene lampe mogu da imaju ogroman uticaj na celokupan ambijent u nekom prostoru. Ovakva vrsta osvetljenja izuzetno je pogodna za osvetljavanje mračnih ćoškova sobe ili pak za dodavanje toplih nijansi celokupnom prostoru. Dokazano pružaju jako osvetljenje, a veoma su pogodne i zahvalne bilo da se radi o čitanju ili nekom mnogo preciznijem radu. Takođe, ako se iskombiniju na pravi način čine prostoriju vizuelno interesantnijom. To je ono što svi želimo, zar ne?

U nastavku teksta Vam prilažemo neke od stvari na koje bi obavezno trebalo da obratite pažnju ukoliko ste rešili da nabavite lampu:

Koji stil lampe bi trebalo da izaberem?

Najbitniji faktor na osnovu kog ćete se odlučiti koji stil lampe Vam je potreban, je stil prostorije kao i funkcija koju želite da vaša lampa obavlja. Prostorije koje teže ka tradicionalnom izgledu, zahtevaju klasične, stilske lampe. Ukoliko živite u prostoru koji je moderno opremljen, lampe koje se savijaju u luk vrlo bi se lepo uklopile. Pri Vašem izboru, obavezno obratite pažnju na izgled abažura i sijalice, jer i to dosta da utiče na dizajn enterijera.

Koliko visoka bi trebala da bude moja lampa?

Prilikom razmatranja o visini lampe, dobro razmislite gde bi ona trebala da bude pozicionirana u prostoriji. Takođe, razmislite koja je to funkcija koju bi ona trebala da ima. Naravno, ne zaboravite da uzmete u obzir i veličinu nameštaja! Na primer, svetlo za čitanje nikako ne bi trebalo da bude podignuto mnogo u visinu. Sa druge strane, svetlo koje ima za cilj da ulepša neki ugao ili malu prostoriju trebalo bi da bude postavljeno malo više. Sigurno ne biste želeli da Vaša nova lampa „nadvlada“ nameštaj. Zato je prilikom odabira lampe veoma bitno da se dizajnerski i dimenzijski uklopi u ostatak prostorije.

Gde bi trebalo da postavim lampu?

Jedna od najbitnih stvari za donošenje ove odluke jeste da uvek imate na umu gde Vam se nalaze utičnice kao i kakav je raspored nameštaja u domu. Izbegavajte nizanje produžnih kablova duž prostorije. To može da izazove povrede ili čak požar, plus što stvaraju utisak kao da je prostorija nedovršena. Ako se odlučite za lampu u obliku luka, postarajte se da je smeštena u ćošku u kome je niko neće zakačiti ili udariti (npr. glavom). Manji tipovi ovih rasvetnih tela su vrlo pogodni ako želite da ih postavite duž zidova ili na ivicama nameštaja.

Kontaktirajte nas

U slučaju da Vam je potreban bilo kakav dodatni savet za izbor lampe, ne ustručavajte se da nas kontaktirate putem sledećeg broja: +381 (11) 2054175.

Naš stručni tim iz Cormela će Vam vrlo rado izaći u susret.